Back to Top Button
Bibsan...... Min vardag på gott & ont...

Blogginlägg

Askonsdag

Askonsdagen (latin dies cinerum) är onsdagen efter fettisdagen, som i sin tur är tisdagen efter söndagen Quinquagesima, fastlagssöndagen.

Askonsdagen är den dag som inleder den egentliga fastetiden. Den har fått sitt namn efter den katolska sedvänjan att strö aska på de botgörare som denna dag fick lämna kyrkan. Efter absolution fick de åter komma in i kyrkan på skärtorsdagen.

Under kvällens askonsdagsmässa är det vanligt att prästen tecknar ett kors med aska på gudstjänstdeltagarnas pannor för att påminna om människans dödlighet. Vid tecknandet säger prästen detta eller liknande: "Kom ihåg, o människa, att du är stoft och att du åter skall bli till stoft. Omvänd dig och tro evangelium."

Askonsdagen har en plats med detta tema i Svenska kyrkans evangeliebok. Den återinfördes 1983 efter att ha varit bortplockad sedan reformationstiden. Också i Finlands lutherska kyrka[1] har kyrkohandboken texter och böner för askonsdagen och instruktioner för hur dagen skall firas.

Tidpunkten för askonsdagen är rörlig. Den inträffar enligt kyrkokalendern 46 dagar före påsk (40 vanliga dagar som man fastar och sex söndagar då man inte fastar), vilken i sin tur inträffar första söndagen efter första ecklesiastiska fullmånen efter 20 mars.[2] Askonsdagen inträffar mellan 4 februari (då påskdagen infaller 22 mars ett normalår) och som senast 10 mars (då påskdagen infaller 25 april). Trots sin placering i det borgerliga året har askonsdagen aldrig infallit på Skottdagen 29 februari, och kommer inte infalla detta datum förrän 2096. I folklig tradition förekommer askonsdagen även som ett (felaktigt) alternativt namn på dymmelonsdagen, onsdagen i Stilla veckan, alltså dagen före skärtorsdagen.

Informationen hämtad på Wikipedia.

Hur ofta tänker vi på att påsken är en kyrklig högtid och inte påskäggens tid?

påskkärring

Önskar alla en fin askonsdag    


4 kommentarer

Namn: Veiken http://www.veiken.se/
Tidpunkt: 2013-03-27 18:35
Ju längre tiden går kommer folk att glömma varför vi firar påsk. Det är tråkigt när folk inte vet varför vi har våra helgdagar. Man måste inte vara religiös för att vara allmänbildad! Kram

Namn: Micke guldkrycka
Tidpunkt: 2013-03-27 19:16
Som mest kommer det väl nåt på tv om påskens egentliga budskap...samhället tycks skita i det i övrigt...sekularisering tror jag det kallas...ja...så kan de va


Glad påsk på dig nu!

Namn: Henrik Olsson
Tidpunkt: 2013-03-28 05:29
Jag kan ingenting om de olika dagarna

Namn: Nett på enkoppkaffe.se
Tidpunkt: 2013-03-28 07:09
Många som inte tänker på att det är en kyrklig tid..

Javisst är det konstigt att man får hörapparaterna gratis men inte glasögonen...!

Trevlig påsk till dig!

 
 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S     

 

Välkommen...

SLE-bloggar jag följer

Besöksstatistik

Besökare idag: 236
Denna månad: 43144
Totalt: 5645655

Bloggkalender